Intrebari Frecvente

Despre problemele si tratamentele stomatologice

 

1. Cum pot preveni caria dentara si boala parodontala?

Igiena orala adecvata incepe acasa, insa vizitele regulate la dentist sunt necesare pentru sanatatea dintilor dumneavoastra. Metodele care va ajuta, daca sunt corect aplicate, la preventia cariei dentare si a bolii gingivale sunt:
Periajul corect al dintilor - Spalati-va pe dinti de cel putin 2 ori pe zi cu o periuta cu peri de duritate medie. Acest lucru previne degradarea dentitiei si a gingiilor dumneavoastra si in final nevoia de a urma tratamente cosmetice sau restaurative dentare in viitor.
Utilizarea atei dentare si a apei de gura - Au o importanta deosebita pentru pastrarea starii de sanatate a dintilor si gingiilor dumneavoastra. Curatati cu ata dentara fiecare spatiu interdentar cu miscari repetate inainte - inapoi ,urmarind curbura dintelui de la linia gingiei in sus, iar dupa fiecare periaj clatiti-va cavitatea bucala cu apa de gura.
Vizita regulata la dentist - Sunt necesare vizite dese la cabinetul stomatologic ( la fiecare 6 luni ) pentru a putea preveni aparitia eventualelor carii dentare sau a bolii parodontale, ori pentru a le trata pe cele existente pentru a evita agravarea afectiunilor.
Deci, vizitele regulate la cabinetul stomatologic impreuna cu solutiile aflate la indemana pacientilor sunt cheia pentru o sanatate orala pe termen lung si pentru evitarea interventiilor dentare mai complexe si costisitoare de mai tarziu.

 

2. Ce anume cauzeaza sensibilitatea dintilor?

Dinti pot fi / deveni sensibili din cauza mai multor factori. La nivelul dentinei se inregistreaza durerea, iar dentina poate fi expusa datorita:

 • fracturarii sau fisurarii dintilor

 • traumei ocluzale cauzate de bruxism (scrasnirea dintilor)

 • retractiei gingivale cauzate de boala parodontala

   

3. Ce este de fapt procedeul de albire dentara ? Este sigur?

Tratamentul de albire a dintilor folosit in ziua de azi este unul foarte sigur si reprezinta o metoda de a va desavarsi cu adevarat zambetul.
Procedeul consta in folosirea unui gel special cu peroxid care permite oxigenului sa penetreze smaltul dintilor dumneavoastra, curatand petele. Aplicat corect de un specialist face ca structura smaltului sa nu fie afectata, iar eventualul efect secundar cel mai comun este o sensibilitate temporara a dintilor care poate fi combatut prin folosirea acasa de catre pacient  unei paste de dinti desensibilizante iar in cabinetul stomatologic de tratamentul desensibilizant efectuat la sfarsitul sedintei de albire.

 

4. Daca imi lipsesc unul sau mai multi dinti, care sunt optiunile mele?

Pacientii cu astfel de probleme au o serie de optiuni pentru tratarea edentatiilor.
Puntile dentare, protezele si implanturile dentare sunt astfel de solutii, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Totusi, practica dentara moderna recomanda implantul dentar ca solutie optima in tratarea edentatiilor datorita comportarii mecanice si indeplinirii functiei estetice asemanatoare cu cele ale dintelui natural.De cate ori este posibil este bine ca prima intentie terapeutica in astfel de cazuri sa fie montarea unui aparat ortodontic care sa inchida spatiile si sa alinieze dintii restanti restabilind astfel si curbura normala arcadelor dentare dar si o muscatura cat mai aproape de ideal.
Pierderea dintilor duce la retragerea osoasa, probleme de igiena, dificultati in vorbire si in masticatie etc.. De aceea recomandam pacientilor cu astfel de probleme sa acceseze cat mai repede ( maxim 6 luni de la extractie ) un tratament adecvat, deoarece interventiile restaurative moderne va pot oferi o muscatura puternica si un zambet frumos.

 

5.Ce sunt implanturile dentare ?

Implanturile sunt niste cilindri din titan ce sunt plasati in creasta osoasa, care odata plasati se vor integra in creasta pacientului prin procesul cunoscut sub numele de osteointegrare. Acesta este un proces foarte asemanator cu cel care se produce atunci cand un os rupt se vindeca.- In acest caz membrul este sustinut de gips pentru a evita ca osul sa se deplaseze.In cazul implantului dentar este folosit un surub de acoperire care se insurubeaza in  implant .Deci , implantul dentar inlocuieste doar radacina dintelui urmand ca peste el sa se ataseze un bont ( echivalentul unei coroane dentare preparate ) si apoi o coroana ( ceramica , metalo-ceramica sau din zirconiu ).

 

6. Implant  dentar sau lucrare protetica fixa ?

Atunci cand ne lipsesc dinti , solutia ideala este implantul dentar. O lucrare protetica fixa este o rezolvare mai rapida dar invaziva pentru ca necesita devitalizarea dintilor limitanti ai spatiului edentat. In acelasi timp, osul corespunzator spatiului edentat continua sa se atrofieze pe cand un implant va continua sa transmita fortele fiziologic in os, mentinandu-i in timp volumul. Recomandam, de cate ori este posibil, inserarea de implanturi cu conditia ca pacientul sa fie pe deplin constient de necesitatea mentinerii unei igiene dentare ireprosabile si a controalelor periodice (din 6 in 6 luni) la dentist pentru detartraj si periaj profesional.

 

7.Care sunt etapele tratamentului cu implant dentar?

 • Prima etapa este consultatia prin care medicul observa clinic si radiologic particularitatile fiecarui pacient si in care isi da acceptul pentru interventie.

 • Urmeaza etapa chirurgicala propriu-zisa in care se insera implanturile si zona de mucoasa se sutureaza iar firele de sutura se indeparteaza la 10 zile. Cu exceptia catorva situatii, in general este mai sigur sa nu se puna niciun fel de incarcatura in implant pana cand acesta nu se integreaza in osul in care a fost inserat, de obicei dureaza intre 14-16 saptamani. Odata ce osteointegrarea s-a produs, implantul este extrem de bine conectat in os si este foarte stabil.

           

 • In timpul perioadei de vindecare, o capa este insurubata in implant si este ingropata sub jet de apa. In general este posibil sa avem un dinte provizoriu, desi in cazurile in care exista proteze s-ar putea sa fie nevoie sa le lasati deoparte pentru o scurta perioada de timp.

           

 • Capa de vindecare este scoasa apoi si se iau amprente pentru realizarea dintelui permanent.In implant se insurubeaza un bont care va fi baza de sustinere a coronitei.

           

 

 • Se face apoi coronita si se potriveste pe bont. Aceasta este de obicei cimentata, dar poate fi tinuta si prin aplicarea unui surub.

           

 • Daca sunt inserate mai multe implanturi, acestea pot fi utilizate pentru a sustine mai multi dinti sub forma unei punti.

           

 • Altenativ se pot insera implanturi si protezele pot fi montate pe acestea. Desi nu este la fel de sigur ca un dinte fix, realizarea acestor tipuri de proteze reprezinta o crestere sporita a stabilitatii comparativ cu stabilitatea pe care o au protezele clasice.

 

8. Sunt un candidat bun pentru implant dentar?

Exista persoane care desi isi doresc sa opteze pentru inserarea unuia sau mai multor implanturi, nu pot beneficia de acest tratament.Este cazul persoanelor care au suferit un infarct miocardic recent sau care prezinta osteoporoza.O contraindicatie locala de data aceasta ar fi  o rezorbtie osoasa ce nu permite aditia osoasa (lipsa masiva de structura osoasa) sau bruxismul, adica strangera cu o forta foarte mare a arcadelor dentare sau scrasnitul din dinti cum e cunoscut popular, duce la administrarea de forte disproportionate asupra implantului, ce face imposibila reusita sa . De asemenea, fumatorii inraiti sunt sfatuiti sa renunte la fumat sau macar sa reduca foarte mult numarul de tigari fumate pe zi, petru ca  s-a constatat clinic ca pacientii ce au continuat sa fumeze dupa introducerea implantului , au scurtat semnificativ durata „de viata” a acestuia deoarece fumatul ,prin fenomenul de constrictie al vaselor pe care il produce priveaza osul si celelalte tesuturi orale de nutrientii necesari pentru vindecare si osteointegrare a implantului.

 

9.Sunt toate implanturile dentare de pe piata la fel?

Nu.Implanturile dentare difera in functie de forma,puritatea titanului si diversele materiale cu care sunt tratate pentru a grabi osteointergrarea si nu in ultimul rand de compania producatoare care dicteaza si pretul impantului in functie de rezonanta numelui ei si de vechimea si investitia ei in cercetare.

Fiecare implant modern, produs de companii de renume pe plan mondial, este rodul a multor ani de cercetari si evaluari. Cercetarea in domeniul implantologiei dentare moderne aduce beneficii continue, concretizate prin imbunatatirea permanenta a implanturilor si prin crearea de noi tipuri de implanturi (de pilda implanturile din zirconiu - implanturi destul de noi si inca insuficient cercetate ).

Implantul  din titan pe care noi il recomandam este SUPERLINE  DENTIUM , produs in Koreea de Sud de catre compania Dentium Co LTD si sub licenta Statelor  Unite  si vandute de catre Dentium US.Compania produce si alte biomateriale , cum ar fi materiale de regenerare osoasa folosite atat in ortopedie cat si in stomatologie dar si dspozitive medicale precum stenurile vasculare folosite in chirurgia cardiaca.Implanturile Dentium au la suprafata S.L.A. ( Sandblasting with large grit and acid etching ), fapt ce le ofera  un contact implant - os foarte strans si accelereaza formarea osului in jurul implantului. - deci  o osteointegrare excelenta .De asemenea, bonturile protetice Implantium pe suprafata lor o pelicula de aur  care protejeaza impotriva coroziunii si adeziunii.Din experienta noastra clinica consideram acest implant ca fiind cel mai bun implant calitate - pret de pe piata. 

10.Care sunt cauzele esecului implantului dentar?

Cea mai frecvent intalnita complicatie este periimplantita , manifestata printr-un proces inflamator,infectios al mucoasei si osului din jurul implantului, ce duce la pierderea acestuia.Acest fenomen este cauzat in majoritatea cazurilor de nerespectarea indicatiilor medicului in vederea mentinerii unei igiene oro-dentare optime.Pacientii purtatori de orice fel de lucrare si in mod special cei cu implanturi dentare sunt obligati sa aiba in vedere controalele periodice pentru profilaxie dentara iar acasa sa aiba o igiena excelenta pentru mentinerea unui timp cat mai indelungat a implantului sau lucrarii protetice in cauza.De asemenea , toti pacientii sunt sfatuiti sa renunte sau sa reduca fumatul  si sa adopte un stil de viata sanatos in general.

 11.Ce inseamna sinus lift si in ce situatii se efectueaza?

Sinus lifting-ul ( ridicarea membranei sinusului maxilar ) este o procedura chirurgicala prin care membrana sinusala  ( in zona premolarilor si primilor molari superiori) este ridicata  pentru a face loc insertiei implantului dentar si aditiei de os. Exista 2 proceduri prin care se poate crea ridicarea membranei sinusale:

 • extern -  se creaza in dreptul zonei premolarilor si molarilor , spre lateral, o fereastra  prin care se ridica membrana sinusala si se introduce substanta osoasa ( sub forma de granule sau bloc osos )

 • intern - in zona premolarilor si molarilor, la nivelul crestei ,se creaza o cale de acces catre sinusul maxilar. Impingandu-se cu grija membrana sinusala ,se introduce substanta osoasa, os, pentru crearea unei inaltimi – latimi corespunzatoare suportului unui implant dentar de caliate.

 Ca si abordare chirugicala, insertia implanturilor dentare poate avea loc in anumite cazuri in aceiasi sedinta cu procedura de sinus lift ( doar in cazul sinus-liftingului intern ) sau in altele, insertia implanturilor dentare poate fi intarziatacu 6 pana la 8 luni ,ea realizandu-se ulterior interventiei de sinus lift – cazul sinus liftingului extern

12.Care este durata de viata a unui implant dentar ?

" Viata " unui implant dentar variaza de la persoana la persoana, Astfel,in cazul in care un implant dentar se considera reusit  si atunci cand pacientul mentine o igena corespunzatoare ( controale si igenizare profesionala de cel putin 2 ori pe an la medicul stomatolog ) durata de viata este foarte mare.

Practic, in majoritatea cazurilor vorbim numai de rezorbtia osoasa fizilogica datorata inaintari in varsta,ce face ca osul de jur imprejurul implantului dentar sa scada in calitate si cantitate. Fiind vorba de un proces fiziologic ,el  difera de la persoana la persoana.

Totusi, pe plan international ,se accepta ca durata medie  a unui implant  in cazul in care in starea de sanatate a pacientului nu intervin schimbari majore iar pacientul respecta indicatiile medicului stomatolog ar fi de circa 10 ani.

13.Ce tratamente exista la ora actuala  pentru boala parodontala?

Boala parodontala este una din cele mai frecvente imbolnaviri dentare. Bacteriile afecteaza tesutul de sustinere al dintilor iar punctul de plecare il reprezinta placa bacteriana.Placa bacteriana ( moale ) neindepartata la timp se mineralizeaza si se transforma in tartru ( dur ) care mai poate fi dislocat doar in cabinetul stomatologic cu instrumente speciale prin procedeul numit detartraj.

Prevenirea bolii parodontale se realizeaza prin controalele periodice si sedintele de profilaxie de 2 ori pe an.In cazul in care boala parodontala s-a instalat deja , tratamentul va consta in chiuretaje subgingivale sa operatii cu lambou , interventii de chirurgie parodontala prin care se indeparteaza gingia si se curata tot tesutul infectat de pe suprafata radiculara a dintilor si din vecinatatea osului.In locul acestui tesut se grefeaza apoi os care va ajuta la ameliorarea mobilitatii dentare prin formarea de os nou in jurul radacinilor dintilor afectati parodontal.Se pot folosi si  memebrane sau proteine stimulatoare care imbunatatesc capacitatea naturala a organismului de a realiza regenerare osoasa si gingivala. Emdogain este o matrice proteicã care reprezinta un  element de bazã în regenerarea tisularã, functionalã a jonctiunilor periodontale, la pacientii suferinzi de parodontite marginale cronice profunde, în faze avansate.El reprezinta un gel vâscos ce se introduce în zona de defect rãmasã în cursul operatiei cu lambou si stimuleaza astfel refacerea tesuturlor parodontale precum cementul acelular si dupa acesta si a ligamenelor parodontale si  osului alveolar .Astfel,in urma studiilor efectuate in SUA si Suedia , pacientii urmariti timp de 3 ani au demonstrat imbunatatiri clinice si radiologice semnificative la dintii tratati cu Emdogain in comparatie cu utilizarea chirurgiei parodontale ca unic mijloc terapeutic ( reducerea adancimii pungilor parodontale, realizarea insertiei epiteliale, cresterea inaltimii si densitatii osului alveolar ).

 

 

10.Care sunt cauzele esecului implantului dentar?

Cea mai frecvent intalnita complicatie este periimplantita , manifestata printr-un proces inflamator,infectios al mucoasei si osului din jurul implantului, ce duce la pierderea acestuia.Acest fenomen este cauzat in majoritatea cazurilor de nerespectarea indicatiilor medicului in vederea mentinerii unei igiene oro-dentare optime.Pacientii purtatori de orice fel de lucrare si in mod special cei cu implanturi dentare sunt obligati sa aiba in vedere controalele periodice pentru profilaxie dentara iar acasa sa aiba o igiena excelenta pentru mentinerea unui timp cat mai indelungat a implantului sau lucrarii protetice in cauza.De asemenea , toti pacientii sunt sfatuiti sa renunte sau sa reduca fumatul  si sa adopte un stil de viata sanatos in general.

 11.Ce inseamna sinus lift si in ce situatii se efectueaza?

Sinus lifting-ul ( ridicarea membranei sinusului maxilar ) este o procedura chirurgicala prin care membrana sinusala  ( in zona premolarilor si primilor molari superiori) este ridicata  pentru a face loc insertiei implantului dentar si aditiei de os. Exista 2 proceduri prin care se poate crea ridicarea membranei sinusale:

 • extern -  se creaza in dreptul zonei premolarilor si molarilor , spre lateral, o fereastra  prin care se ridica membrana sinusala si se introduce substanta osoasa ( sub forma de granule sau bloc osos )
 • intern - in zona premolarilor si molarilor, la nivelul crestei ,se creaza o cale de acces catre sinusul maxilar. Impingandu-se cu grija membrana sinusala ,se introduce substanta osoasa, os, pentru crearea unei inaltimi – latimi corespunzatoare suportului unui implant dentar de caliate.

 Ca si abordare chirugicala, insertia implanturilor dentare poate avea loc in anumite cazuri in aceiasi sedinta cu procedura de sinus lift ( doar in cazul sinus-liftingului intern ) sau in altele, insertia implanturilor dentare poate fi intarziatacu 6 pana la 8 luni ,ea realizandu-se ulterior interventiei de sinus lift – cazul sinus liftingului extern